top of page

Διαρκεί περίπου 15 ημέρες. 

 

  Αυτή η φάση είναι η  λόγω του στερητικού συνδρόμου και της ψυχικής εξάρτησης τα οποία περιπλέκουν τη διαδικασία.

Αυτές τις πρώτες μέρες η κατάσταση του θεραπευόμενου 

επιθεωρείται αννελιπώς από εκπαιδευμένους θεραπευτές που έχουν σαν κύριο μέλημα τους την συνολική φροντίδα του, την σωστή διατροφή και την ενδυνάμωση του οργανισμού του.

Μέρος της καθημερινότητας σε αυτό το στάδιο είναι η χαλάρωση και η αποβολή τοξινών με βοτανοθεραπεία, τα ζεστά ντους, το μασάζ, και η συνεχής ψυχολογική ενθάρυνση.

  Η επαφή με την φύση είναι επίσης σημαντική και γι' αυτό γίνονται μεγάλοι περιπάτοι στο βουνό και στη θάλασσα. Ο σκοπός σε αυτή την φάση είναι να αποτοξινωθεί ο χρήστης και να αρχίσει να αναλαμβάνει τις βασικότερες υπευθυνότητες στη ζωή του ( προσωπική υγιεινή και οργάνωση, οικιακές δραστηριότητες ). Η κοινότητα λειτουργεί σαν ένα κανονικό σπίτι και η προσπάθεια της Ο.Υ. (ομάδα υπευθύνων) και του επιστημονικού προσωπικού είναι να υπάρχει ένα οικογενειακό περιβάλλον με τις καθημερινές οικιακές του ενασχολήσεις, στο οποίο ο θεραπευόμενος συμμετέχει σαν να βρισκόταν στο δικό του σπίτι. Τα άτομα συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες μέσα σε ένα περιβάλλον αρμονίας και ισορροπίας όπου ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς.

 

  Κατά την είσοδο τους γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθεί ό,τι θυμίζει στους χρήστες τον εως τότε τρόπο ζωής τους. Για τον ίδιο λόγο οι κοινότητες μας στεγάζονται σε περιοχές έξω από την πόλη κοντά σε βουνό και μέσα στο πράσινο.  

 

  Η Ο.Υ.(ομάδα υπευθύνων) ενημερώνει τις οικογένειες των εισερχομένων με όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την κατάστασή τους.  Κάθε 15 μέρες μπορούν να έχουν τηλεφωνική επικοινώνια με την οικογένειά τους και συχνή αλληλογραφία.  Οι οικογένειες των θεραπευομένων μπορούν να επικοινωνούν με την Ο.Υ. όποτε θέλουν για να πληροφορούνται για την πρόοδο των συγγενών τους.    

1η φάση

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

2η φάση

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαρκεί περίπου 18 μήνες

 

  Καθ' όλη την διάρκεια και αυτής της φάσης, επιβάλεται συνεχή συνοδεία των θεραπευομένων καθώς επιβλέπεται η προσωπική εξέλιξη καθενός ξεχωριστά.


• Θεραπευτικές ομάδες (συγκεντρώσεις κλπ.)
• Εξωτερικές δραστηριότητες της κοινότητας.
• Προγραμματισμός του ελεύθερου χρόνου (άθληση, μουσικές και         θεατρικές ομάδες και εκπαιδευτικές εκδρομές).
 
  Ο
 θεραπευόμενος πλέον αρχίζει να αισθάνεται χρήσιμος και να ανακτά τις δυνάμεις του. Σταδιακά αναλαμβάνει υπευθυνότητες σχετικά με τις δραστηριότητες μέσα και έξω από την κοινότητα. Μέσα από αυτές παρακολουθούμε την συμπεριφορά των θεραπευομένων και αξιολογούμε τις δυνατότητές τους, ούτως ώστε η Ο.Υ. να αποφασίσει για ποια εργασία είναι κατάλληλος ο κάθε θεραπευόμενος. Κρίνοντας την εξέλιξή τους, εντάσσονται στην καταλληλότερη ομάδα και παροτρύνονται να βοηθήσουν άλλα άτομα.

​  Η Ο.Υ. συγκεντρώνεται κάθε Κυριακή για να προετοιμάσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις ορίζεται ο κατάλληλος συνοδός για κάθε θεραπευόμενο, εξετάζοντας τα προσωπικά προβλήματά του, με την άδειά τους φυσικά, διατηρώντας τις απαιτούμενες ισορροπίες στις δραστηριότητες που θα συμμετέχουν με πρωταρχική μέριμνα την ευημερία του θεραπευόμενου.


 

  Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προωθηθεί η ομαδική δουλειά και ο αλληλοσεβασμός  μέσα σε μια φιλική ατμόσφαιρα.
​Οι κοινότητες λειτουργούν με πιο αυστηρό και οργανωμένο πρόγραμμα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Σαββατοκυρίακο το πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό και περιλαμβάνει μόνο βασικές δραστηριότητες (π.χ. καθαριότητα, οικιακές εργασίες κλπ).
​Οι κοινότητες διαθέτουν χώρους με διάφορες δραστηριότητες, επιτραπέζια παιχνίδια (π.χ.σκάκι,μπιλιάρδο, ποδοσφαιράκι κλπ),και προβολής ταινιών
 .  Οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες και εξορμήσεις (σωματικής και πνευματικής χαλάρωσης, π.χ. εκδρομές στο βουνό, επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο, σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ) και αθλοπαιδείες. Επίσης δημιουργούνται ομάδες θεάτρου, τραγουδιού και μουσικής. Οι θεραπευόμενοι μπορούν να αναπτύξουν την φαντασία τους, να δημιουργούν και να προσφέρουν ιδέες αναζητώντας ένα σημείο αναφοράς στη ζωή τους.

bottom of page